Hva er bowling?

Bowling er en sport hvor man kaster en kule nedover en bane og hvor poenget er å slå ned flest mulig kjegler, eller pinner som de også kalles, som står i enden av banen. Bowling er en ganske populær sport, både i Norge og i utlandet, så de aller fleste har nok prøvd sporten en eller flere ganger i løpet av livet. Sporten har veldig enkle regler og det at man kan velge kule man vil spille med gjør at sporten passer for folk i alle aldre. Sporten kan ha røtter fra så langt tilbake som oldtidens Egypt, men ble først populær i Norge, og verden forøvrig, da de automatiske kjeglereisemaskinen kom på 1950-tallet. Automatisering har utviklet sporten videre og drar man til en bowlinghall for “å bowle” i dag, har man automatiserte scoremaskiner som holder orden på det meste, som f.eks. på poeng og hvem sin tur det er.

 

Litt historie om bowling

Mange mener at man har funnet spor etter bowling som stammer fra Egypt omkring år 3200 f.kr., men man kan ikke si med sikkerhet. Andre mener sporten stammer fra Tyskland på 300-tallet, men den første skrevne referansen man har til bowling er at Kong Edvard III av England forbød troppene sine å bowle i det 14. århundre, selv hadde han en egen bowlingbane for seg og sin familie. Andre kjente, historiske personer man vet har vært bowlingfans er blant annet Martin Luther og Francis Drake. Ifølge historien ble sistnevnte forsinket i et motangrep til den spanske armada fordi han ville gjøre seg ferdig med en runde med bowling først.

Den første bowlingbanen fikk vi i Norge i 1960 i Oslo, tett etterfulgt av en i Bergen i 1961. Sporten ble voldsomt populær og man finner bowlinghaller i de aller fleste byer, og en del bygder, i hele Norge.

 

Bane og utstyr

Bowling er i all hovedsak en individuell sport hvor man spiller mot en eller flere andre, men det arrangeres også lagkonkurranser.

Banen er 60 fot (18,28 m) fra overtrampslinjen til første kjegle, og bredden er 42 tommer (107 cm) fordelt på 39 parkettstaver. Stavene brukes for å velge utgangsposisjon og siktepunkt. Det meste av banen er innsatt med et tynt lag olje, men de siste par meterene er uten olje slik at en eventuell skru i kulen får effekt. Langs hver kant av banen er en kulerenne som fanger opp kulen hvis den triller av banen – «å kaste i renna». I enden av banen står 10 kjegler i en trekantformasjon, hvor det står en kjegle fremst, så to kjegler bak den, så tre bak der igjen, og så fire på den siste raden. Kulen man bruker kan variere ut i fra om man spiller på konkurransenivå eller bare for moro skyld. Til konkurransebruk må kulen bestå av fast materiale med vekten jevnt fordelt, vekten må ikke overstige 16 pund (7,26 kg), og omkretsen må ikke overstige 2,25 fot (68,6 cm), dvs. en diameter på 21,8 cm. Man kan finne bowlingkuler i mange ulike størrelser og vektklasser, noe som gjør at både barn, voksne og eldre kan spille sammen. Spiller man med små barn, eller er en heller dårlig bowlingspiller, kan man i de fleste bowlinghaller sette opp et hinder foran kulerennene slik at kulen ikke havner i renna.

Når det gjelder sko, så er det eneste kravet at disse ikke sette merker på gulvet, men alle bowlinghaller leier ut egne bowlingsko.

Poeng

Et spill består av 10 runder, hver spiller får to kast i hver runde og poenget er som sagt å få ned flest kjegler. Dersom man får ned alle kjeglene på første kast, får man en såkalt “strike”. En strike gir 10 poeng pluss bonuspoeng på den neste runden. Får man strike, får man ikke kaste flere ganger i den runden.

Får man ned f.eks. 5 kjegler på første kast og så resten på det neste kastet, får man en såkalt “spare”. En spare gir 10 poeng pluss bonus i neste runde.

Dersom man ikke får strike eller spare, teller hver felte kjegle 1 poeng. Vinneren er den som har fått mest poeng etter 10 runder.

Privacy Policy