Jason Belmonte

Jason Belmonte, født 29 Juli 1983, er en australsk bowlingspiller som har en lang og suksessfull karriere. Han ble født i Johannesburg i Sør-Afrika, men familien flyttet til Australia da Belmonte bare var noen måneder gammel. Hans far åpnet “The Orange Ten Pin Bowl” bowlinghall da Belmonte var en liten baby, og allerede 18 måneder gammel fikk Belmonte prøve seg for første gang. Han begynte å spille som 3-åring og allerede som 4-åring hadde han vunnet sin første konkurranse. Siden den gang har det gått bare en vei for bowlingspilleren med kallenavnet “Belmo”. Han har vunnet hele 15 PBA-titler, inkludert 8 store turneringer, og han har blitt kåret til PBAs “Player of the Year” hele 3 ganger. Han er også kjent som en av de første bowlingspillerne som fikk stor mediaoppmerksomhet for sin noe spesielle måte å kaste bowlingkulen på, en såkalt to-hånds “shovel” stil.

 

Tidlig liv og karriere

Jason Belmonte fikk prøve seg på bowling allerede i en alder av 18 måneder, og sa følgende i et intervju i 2009: “Det eneste problemet for meg var at som en 18 måneder gammel baby gutt, var å løfte en 4.5-5kg bowlingkule … det var litt vanskelig, så som alle babyer dyttet jeg kulen med to hender.” Ved å gjøre dette, utviklet han sin noe spesielle måte å kaste kulen på og som han også bruker den dag i dag. Belmonte bruker nemlig begge hender, og plasserer bare to fingre (og ikke tommelen, som er vanlig) i hullene i kulen. På denne måten får han mer skru på kulen.

Han begynte å konkurrere som 3-åring, vant sin første konkurranse som 4-åring, og som 5-åring lå han i ligaen på snitt på 117 poeng, med et toppscore på hele 179 poeng.

Som 17-åring ble Belmonte den første junioren fra Australia til å bowle et perfekt 300 game. Han tok også hele 5 gullmedaljer under Juniormesterskapet i 2000, noe som førte til at han ble tatt ut på det australske juniorlandslaget. I perioden 2000-2005 vant han en rekke juniormesterskap og mindre mesterskap, og ble tildelt priser som “Orange Sportsperson of the Year (2002 og 2003), og den prestisjefylte prisen “Bowler of the Year” i 2004. Belmonte var med på landslaget som representerte Australia under Verdensmesterskapet for juniorer i Berlin i 2006. Under dette mesterskapet var Belmonte med å sikre det australske laget gullmedalje, og etter en respektabel 6. plass i den individuelle konkurransen, ble Belmonte invitert til å delta i the Masters. Her ble han slått ut i den andre runden av han som til slutt vant hele turneringen; nordmannen Mads Sandbakken.

 

 

PBA tour

Sesongen 2008-09 skulle bli den sesongen Belmonte skulle få sitt virkelige store gjennombrudd på toppnivå. Han vant denne sesongen sin aller første PBA-tittel, etter å ha slått ut Mike Fagan som var seedet som nummer 1. Sesongen ble kronet med tittelen “PBA – Rookie of the Year”. Etter den utrolig førstesesongen, skulle det bli to vanskelige år for Belmonte. Selv om han kom på premieplass i 32 av 35 turneringer, klarte han ikke å havne i toppen, så det ble ikke mer enn rundt $62.000 i premiepenger, og ingen titler. Sesongen 2011-12 skulle bli det store comebacket til Belmonte. Han vant blant annet sin andre, tredje og fjerde PBA-tittel under USBC Masters i New Jersey, USA. En rekke andre seire fulgte og sesongen ble avsluttet med kronen på verket; tittelen “PBA – Player of the Year”, den høyeste utmerkelsen en bowler kan få. De påfølgende sesongene fortsatte som 2011-12 sesongen; en rekke seire og utmerkelser. Belmonte er fortsatt en topputøver og vant sin 15. PBA-tittel så sent som i August 2017 i Malmø i Sverige.

Privacy Policy